Scroll down

Filmer

ABSOLUT BARNTILLÅTET

Följ med Ture och hans pappa på museum där vad som helst kan hända i tre filmer för de minsta av Johan Hagelbäck: PilgiftsgrodanStorsmugglaren och Panikkonstnären.

BARNFILM

AJA BAJA, ALFONS ÅBERG

Böckerna om Alfons Åberg har kommit till liv i ett sprillans nytt filmpaket.

UNGDOMSDRAMA

ALLA UTLÄNNINGAR HAR FÖRDRAGNA GARDINER

En film om hur jävligt och underbart det är att vara förälskad, om vänskap, saknad och kärlek, om självständighet och att välja sin egen väg. Kort sagt om att vara ung i världen idag.

DRAMA

ALLT GICK BRA

När 85-årige André drabbas av en förlamande stroke vill han ha dotterns hjälp att avsluta sitt liv. Eftersom dödshjälp är olagligt i Frankrike måste hon ta sin far över gränsen till Schweiz. Men kommer hon att orka
göra det?

Drama

ALLTID NÄRA DIG

En sjukdom sätter Johns tillvara på spets och han behöver hitta adoptivföräldrar till sitt barn.

MUSIKAL-FANTASI

ANNETTE

Ackompanjerad av nyskriven musik från Sparks, har Leos Carax skapat en filmfest som kommer att skaka om oss alla

SCI-FI / KOMEDI

APPLES

Mitt i en världsomspännande pandemi, som orsakar plötslig minnesförlust. Finner Aris sig inskriven i ett återhämtningsprogram, som är utformat för att hjälpa patienter att bygga nya identiteter.

Drama

ARVET

Neige vill helst undvika släkten, utom morfar Emir som hon har ett särskilt band till. Hon besöker honom troget på hemmet, men hans hälsa blir allt sämre och när han dör ökar spänningarna i resten av familjen.

DRAMA

BALLADEN OM EN VIT KO

”Balladen om en vit ko” är ett prisbelönt iranskt drama om en kvinnas kamp mot ett övermäktigt system. En mångbottnad berättelse om sorg, hämnd och vänskap.

DRAMA

BELFAST

Nordirland i slutet av 1960-talet.

DRAMA

BERGMAN ISLAND

Ett par filmskapare, Chris (Vicky Krieps) och Tony (Tim Roth) spenderar en tid på Fårö för för att hitta inspiration till sina kommande filmer.

Drama

BERLIN ALEXANDERPLATZ

Flykt till neon. Francis försöker hitta sin plats i ett kallt Berlin, som flykting utan papper och arbetstillstånd. Han dras in i stadens pulserande nattliv och blir kär i prostituerade Miieze.


11 år
Barnfilm

BLOD OCH TÅRAR

Ett knattefilmpaket med flugor, funderingar och en nyckelpiga i sjönöd.

DOKUMENTÄR

CALL ME MADAME MAESTRO

För 30 år sedan mötte regissören Christina Olofson dirigenter från Sverige, Norge, Ryssland och USA. Kvinnor som skapade historia. Nu är det dags att återvända. Samtidens dirigent – vad berättar hon?

Drama

CHARLATAN

Biografi. Med hjälp av sin intuition och stor kunskap om växtriket kunde Jan Mikolásêk diagnostisera och bota miljontals människor. Men han sattes också under hård press av dåtidens nazist- och kommunistregimer.

Dokumentär

CHILDREN OF THE ENEMY

Mellan hopp och förtvivlan. Hans dotter gifter sig med Michael Skråmo - den ökände IS-terroristen från svenska Bergsjön. När paret dör, finns deras sju barn kvar i IS:s fångläger. Morfar Patricio påbörjar resan att få hem sina barnbarn till Sverige. En resa som kantas av flera motgångar.


11 år
DRAMA

CLARA SOLA

En ny ankomst väcker oroande känslor hos en barnslig 40-årig mystiker i Nathalie Álvarez Meséns trollbindande debut.

DRAMA

CODA

Coda är en komedi-dramafilm som följer en hörande tonårsflicka som är ett barn till döva vuxna (Child of deaf adults, förkortat CODA).

DRAMA

COSTA BRAVA, LIBANON

Komiskt, tragiskt och stundtals helt absurt skildrar Mounia Akl familjelivets berg-och dalbana och ett samhälle i sönderfall.

Dokumentär

DOC LOUNGE: A SONG CALLED HATE

Aktivism i Eurovision. De är vana att provocera allt och alla, killarna i det isländska bandet Hatari. Och när Eurovision Song Contest tog plats i Israel 2019 fick de chans att uppträda för publik över hela världen – med en palestinsk flagga i handen.

DRAMAKOMEDI

DOFTEN AV ROSOR

ROSOR, HÄNGIVENHET OCH VÄNSKAP. Mot en fond av den unika miljö som är den franska blomsterbranschen får vi här en hjärtevärmande komedi om hängivenhet, vänskap och nya chanser i livet. Samt tusentals underbart vackra rosor.

THRILLER

DR MABUSES TESTAMENTE (1933)

KLASSIKER. Doktor Mabuses Testamente bannlystes i Tredje riket och blev Fritz Langs sista film innan han flydde landet, efter att propagandaministern Joseph Goebbels försökt anställa honom.

Dokumentär

DRÖMPRINS

För vissa människor kommer lyckan enkelt för andra är lycka en daglig kamp - Erik.

DRAMA

DROTTNING MARGARETA

Historien om Drottning Margareta, kvinnan som förenade Norden till ett kungarike.

Dokumentär

EARTH: MUTED

I en dalgång i Kina har alla pollinerande insekter försvunnit. Jordbrukarna måste pollinera för hand eller flytta till platser där bina kan överleva. Och dalgången är inte unik i ett ekosystem som kollapsar om vi inte gör något.

Westerndrama

FIRST COW

Den amerikanska drömmen. Den skicklige kocken Cookie är på väg västerut med ett gäng pälsjägare. Han möter en kinesisk invandrare, som liksom Cookie är på jakt efter lyckan. Stulen mjölk från en ensam ko blir deras väg mot framgång i det unga USA.

DRAMA

FLAG DAY

John Vogel var en idoliserad familjefar när hans dotter Jennifer var barn. Hennes liv lystes upp av hans skinande karisma. Men samtidigt som han lärde henne allt om kärlek och glädje levde han ett dubbelliv som landets främsta sedelförfalskare, bankrånare och bedragare.

Animerad dokumentär

FLYKT

Biografi. För att rädda sin fantasi måste Amin konfronteras med sitt förflutna. Som barn flydde han ensam från Afghanistan till Danmark. I dag är han en 36-årig framgångsrik akademiker som ska gifta sig. Men hemligheter riskerar att rasera det nya livet.

DRAMA

FRÅN NEAPAL TILL ROM

När Aldo erkänner för Vanda att han har en älskarinna blir det inledningen till en smärtsam separation. I ett känslostarkt relationsdrama följer vi paret och deras två barn, från det tidiga 1980-talet och 30 framåt. Vanda spelas av Alba Rohrwacher, även aktuell i Himmel över Libanon.

Drama

GAGARINE

Tvångsflytt. I miljonprogramsområdet Gagarine drömmer Yuri om att bli astronaut och få färdas i rymden, precis som ryske Jurij Gagarin. Kärleken till rymden och folket i Gagarine betyder allt för Yuri. När husen ska rivas gör han motstånd – på ett sätt som överraskar alla.

Dokumentär

GUNDA

Slow-film. Med slående vackra svartvita bilder tillsammans med gårdens stämningsfulla soundtrack inbjuder filmen GUNDA oss att sakta ner tempot och uppleva livets magi utifrån djurens perspektiv.

Drama

HERSELF

Efter att ha lämnat sin våldsamme man kämpar Sandra för att ge sina små döttrar ett lyckligt hem att växa upp i. När kommunen inte ställer upp med den bostad hon hoppats på, beslutar hon sig för att bygga en själv.

Drama

HIMMEL ÖVER LIBANON

På 1950 -talet lämnar Alice sitt schweiziska hemland för Libanon. Där förstörs de bästa åren i hennes liv av hotet om krig

DRAMA

I KOLTRASTENS LAND

Fahrijes make har varit försvunnen sedan kriget i Kosovo och familjen har det svårt att få vardagen att gå runt. För att tjäna ihop brödfödan startar Fahrije en affärsverksamhet genom att sälja hemmagjord ajvar, men hennes ambitioner och försök till att stärka sig själv och andra kvinnor ses inte med blida ögon i den patriarkala byn där hon bor. Hon kämpar inte enbart med att hålla sin familj flytande utan även mot ett fientligt samhälle som vill se hennes fall.

DRAMAKOMEDI

I VÄNTAN PÅ FRIHET

En skådespelare som har passerat sina bästa år ger dramalektioner till fångar i ett försök att iscensätta "I väntan på Godot".

DOKUMENTÄR

I VÄNTAN PÅ JAN MYRDALS DÖD

I väntan på Jan Myrdals död är en varm, humoristisk film om att vara människa när livet är på väg att rinna ut.

Drama

IMORGON HELA VÄRLDEN

Motstånd. När Luisa börjar plugga juridik lämnar hon sitt överklasshem och flyttar till ett antifascistiskt kollektiv. Högerextremismen är på frammarsch och hon är fast besluten att göra allt hon kan för att stoppa den. Men hur långt ska man gå?

DRAMA

JAG ÄR ZLATAN

En sann underdog-story om killen från Rosengård som inte hade något, men som fick allt – med talang, hårt arbete och trots motgångar vågade tro på sig själv och sin livsdröm

DOKUMENTÄR

JULIA & JAG

Julia & Jag är ett (själv)porträtt av två kvinnor som ger allt och lite till, både till varandra och tillkameran. Från begravningar och gräl, till ett ödesbestämt möte—alltid med Ninas kamera tillhands

DOKUMENTÄR

KÖREN – EN FILM OM TENSTA GOSPEL CHOIR

Kören är ett perfekt mikrokosmos av samhället, där stora och små allmänmänskliga frågor kan speglas - Amanda Pesikan.

KORTFILMSDAGEN

Mellan 17.00 - 20.00 visas kortfilmer från Folkets Bio rullande under årets kortaste dag.

Dokumentär

LENA

Till min dotter om jag hade någon. Genom ett unikt och delvis aldrig tidigare exponerat material målas ett levande porträtt fram. Via dagböcker, brev och fotografier kommer vi henne nära inpå livet med allt vad det innebär av kärlek, arbete, teaterliv, skrivande, alkohol och kroppshets. Och trots tvivel och svårigheter - i Lenas värld känner du dig aldrig ensam.

DRAMA

LILLA MAMMA

Efter succén med Porträtt av en kvinna i brand för två år sedan är franska regissören Celine Sciamma tillbaka med en ny film.

DRAMA

LUZZU

Luzzu handlar om den nyblivne pappan Jesmark som tvingas in i den maltesiska fiskeindustrins undre värld för att få livet att gå runt. Han kastas in i en samvetskonflikt när han bryter med det traditionella fisket han växt upp i.

DOKUMENTÄR

MARISOL

Marisol är en film om att aldrig sluta växa som människa och om att våga möta sin egen inre sanning.

DRAMA

MEMORY BOX

En dag kommer ett stort paket till Maia, ensamstående mamma i Montreal. Det innehåller fotografier, brev och kassettband, som Maia en gång skickade till den nu döda kompisen Lisa i Frankrike. Det förflutna öppnar sig och Maias dotter Alex vill också ta del av sin mammas historia.

ANIMERAD BARNFILM

MERA MONSTER, ALFONS

Knattefilm c/o Folkets Bio, för barn mellan 2 och 4 år.

Drama

MINARI

Sexfaldigt Oscarsnominerad. Minari är en ömsint berättelse om hur såväl växter som människor försöker rota sig och hitta hem på okänd mark.


11 år
DRAMA

MISS MARX

Karl Marx yngsta dotter, Eleanor, är smart, temperamentsfull och deltar med full kraft i kampen för jämställdhet och förbud mot barnarbete – och inte minst lika rättigheter för kvinnor. När hon förälskar sig i författaren Edward Aveling framstår deras romans som ett radikalt långfinger till normer i det samhälle hon kämpade för att förändra. Hennes kamp för en jämställd värld följde henne in i döden.

DRAMA

NEW ORDER

”En mexikansk katastroffilm”. Så beskriver regissören Michel Franco själv sin mörka spegling av ett hemland där han ser en korrupt och snuskigt rik samhällselit som leker med elden.

DRAMAKOMEDI

NINJABABY

En komedi om att falla - och komma upp på fötterna igen.

DRAMATHRILLER

PIG

En enstörig tryffeljägare lämnar Oregons vildmarker för att hitta den stadsbo som stulit hans tryffelsvin. Kanske går tjuven att hitta bland Portlands gourmetkrogar. Nicolas Cage har hyllats stort för sin insats i denna gastro-thriller.

DRAMA

PLEASURE

20-åriga Jessica lämnar småstadslivet i Sverige för Los Angeles med målet att bli världens nästa stora porrstjärna men vägen dit är krokigare än hon anat.

Dramathriller

PROMISING YOUNG WOMAN

Hämnd. Vägen är öppen för Cassie, en ung lovande kvinna. Men så tar hennes liv plötsligt en helt annan riktning. Vad var det som hände? Carey Mulligan spelar huvudrollen i ett drama om hämnd i metoo-rörelsens spår.


15 år
Thrillerkomedi

RÄTTFÄRDIGHETENS RYTTARE

Krishantering. Yrkesmilitären Markus har förlorat sin fru i en tågolycka och är på väg hem till tonårsdottern. Då dyker Otto upp. Han var också med på tåget och hävdar att det inte var en olycka utan ett snillrikt planerat attentat.


15 år
Musikdrama

RESPECT

Soul-drottning. Det är något speciellt med henne redan när hon sjunger i sin pappas kyrkokör. Och hon blir en internationell storstjärna. Jennifer Hudson har rollen som Aretha Franklin i historien om den stora sångstjärnans strävan att hitta sin egen röst.

MILJÖDRAMA

RÖD JORD

Gratisvisning från Vardagens Civilkurage Växjö. En yrkessköterska försöker agera visselblåsare för det giftiga avfall som läcker från en kemisk fabrik.

DRAMA

SÅ JÄVLA EASY GOING

Baserad på en roman av den prisbelönade och hyllade författaren Jenny Jägerfeld.

DOKUMENTÄR

SABAYA

Med guldbaggenominerad The Deminer blev Hogir Hirori ett välkänt namn och återigen ger han oss bilder vi tidigare aldrig sett. Vinnare av World Cinema Documentary i Sundance Film Festival 2021.

FAMILJEFILM

SAGAN OM KARL-BERTIL JONSSONS JULAFTON

Vissa sagor förtjänar att bli verklighet! Karl-Bertil Jonssons julafton är en rolig, varm och härlig julfilm som underhåller hela familjen, gammal som ung. En äkta julklassiker av allra högsta kvalitet på bio, baserad på Tage Danielssons älskade förlaga.

Relationsdrama

SAKER VI SÄGER, SAKER VI GÖR

Kärleksstrul. När Daphnes pojkvän måste avbryta semestern för att jobba får  hon uppdraget att underhålla hans kusin Maxime. Ju mer de umgås och pratar om livet desto närmare kommer de varandra. Passion och svek i lekfullt relationsdrama.

ANIMERAD FAMILJEFILM

SÅNGER MED SUPERKOMPISARNA

Följ med Superkompisarna på äventyr, med sing-a-long för hela familjen

DRAMA

SANNA MÖDRAR

Efter ”Under körsbärsträden” och ”Mot solnedgången” är den fyrfaldige Cannesvinnaren Naomi Kawase tillbaka med en ny och rörande film.

ANIMERAD

SHOOOMS OTROLIGA RESA

KNATTEBIO - FILM FÖR MINSTINGARNA

DRAMA

SHOP

EN KÖPFRI DAG - Ett sammansvetsat drama om den shoppingberoende unga mamman Linda och hennes dotter Mira.

DRAMA

SPENCER

Diana är på väg till ännu en julhelg med kungafamiljen, medveten om att hennes äktenskap med prins Charles rasat samman inför öppen ridå.

Drama

SUFFRAGETTE

Kvinnokamp. Om fotsoldaterna i den tidiga feministrörelsen, kvinnor som tvingades under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat.

Drama

SUMMER OF 85

När 16-åriga Alexis kapsejsar med sin segelbåt blir han räddad av den två år äldre David. Det blir starten på en stark vänskap och blommande romans. Men den brinnande kemin mellan de unga killarna går från sommarflört till en farlig besatthet.

Drama

SUPERNOVA

Sedan tjugo år är de ett par, men när Tusker (Stanley Tucci) drabbas av tidig demens förändras livet. Nu söker båda hitta ett sätt att skona den andre.

DRAMA

SWAN SONG

Pat, pensionerad frisör, smiter från vårdhemmet för att ställa upp för sin viktigaste kund – hon ska nämligen begravas. Längs vägen följer vi honom på en odyssé med bitterljuva minnen och får se Udo Kier i full glans.

DRAMA

THE CARD COUNTER

Efter ett långt fängelsestraff försörjer sig William Tell som professionell pokerspelare. Han har accepterat att han blev syndabock för de brutaliteter han beordrades utföra i armén, samtidigt som de ansvariga cheferna gjorde civil karriär.

Spiondrama

THE COURIER

Nervkittlande. Greville är en vanlig affärsman med ett odramatiskt liv. Just därför blir han en bra kurir anser brittiska underrättelsetjänsten och skickar med hemlig information på Grevilles resor till Sovjet. En otrolig historia med verklighetsbakgrund.

Crime/Mystery

THE DRY

Mordmysterium. Aaron Falk återvänder till sin tork-drabbade hemstad för att delta i en tragisk begravning. Men hans återkomst öppnar ett decennier gammalt sår - en tonårsflickas olösta död.

Drama

THE FATHER

Oscars-vinnare. Snart 80-årige Anthony trivs i sin våning och tycker att allt fungerar bra. Men dottern Anne ser med oro hur han försvinner in i sin egen värld. En Oscarsvinnande film om åldrande och anhöriga med lysande Anthony Hopkins och Olivia Coleman.

DRAMA/KOMEDI

THE FRENCH DISPATCH

En hyllning till en legendarisk tidning – och proppad med välkända skådespelare och makalösa historier. Se Tilda Swinton som konstkritiker, Bill Murray som redaktör, Frances McDormand som författare och Timothée Chalamet, revolutionsledare.

Äventyr/Drama/Fantasy

THE GREEN KNIGHT

Med Dev Patel som kung Arthurs systerson Gawain och
Alicia Vikander i dubbelroller förs vi in i världen bland riddarna av runda bordet.

SJÄLVBIOGRAFISKT DRAMA

THE HAND OF GOD

Berättelsen om en pojke i 1980-talets tumultartade Neapel. En berättelse om öde och familj, sport och film, kärlek och saknad.

DRAMA

THE LAST DUEL

En berättelse om svek och hämnd under det hänsynslösa 1300-talets Frankrike.

KRIMINALDRAMA

THE MANY SAINTS OF NEWARK

Den efterlängtade filmen THE MANY SAINTS OF NEWARK är en prequel på den prisade och banbrytande HBO-serien ”The Sopranos”, skapad av David Chase.

SCI-FI

THE MATRIX RESURRECTIONS

DRAMA

THE POWER OF THE DOG

En dominant men karismatisk ranchägare för ett mentalt krig mot sin brors nya fru och hennes tonårige son – tills undangömda hemligheter kommer fram i ljuset.

Dokumentär

THE SEVENTEEN

I El Salvador riskerar kvinnor att dömas för mord om de drabbas av missfall. En film om statens våld mot kvinnor men framförallt om kollektivt motstånd, solidaritet och systerskap.

MUSIKDOKUMENTÄR

THE SPARKS BROTHERS

Hur kan ett rockband vara framgångsrikt, underskattat, ikoniska förebilder och orättvist bortglömda på en och samma gång?

DRAMA

THE TRAGEDY OF MACBETH

En skotsk adelsman övertygas av tre häxor att han kommer att bli nästa kung av Skottland, och hans konspiratoriska hustru stödjer honom i hans maktambitioner.

Dokumentär

THE UNITED WAY

Manchester United. The United Way är den oemotståndliga krönikan över denna drömfabrik, genom tragedier och framgångar, berättad med hjälp av dess mest profilerade stjärna Eric Cantona.

Drama

TIGRAR

Supertalang. När han är 17 år lämnar Martin Bengtsson den svenska småstaden för livet i Italien. Fotbollsspelaren ska bli proffs i Inter. Men kärleken till fotbollen försvinner snabbt och livet blir en plåga i en stenhård industri där allt kan köpas för pengar.

DRAMA

TITANE

Som andra kvinna hittills i festivalens historia vann filmens regissör Guldpalmen i Cannes i somras. Hon har gjort en rå film med mycket bilar och dieseldofter, en film med våld och smärta, men också om en far-son-relation och villkorslös kärlek.

DOKUMENTÄR

TRYFFELJÄGARNA FRÅN PIEMONTE

Djupt i Piemonte, Italien, jagar en grupp män, 70 eller 80 år gamla, efter den ovanliga och dyra vita tryffeln Alba - som har undvikit modern vetenskaps försök till odling.

Drama

UNDINE

Mystik och romantik. Undine blir bedragen av mannen hon älskar, men träffar plötsligt en annan som tar med henne under vattnet.


11 år
KOMEDI

UR SPÅR

UR SPÅR är en varm komedi om ett syskonpar som har helt olika utmaningar i livet, men som har en sak gemensamt, de ska ta sig an Vasaloppet.

DRAMA

UTVANDRARNA

Ett storslaget och tidlöst äventyr, som handlar om att hitta sin plats i världen, att hitta hem. Det är historien om Sverige, om svenskar och om att våga följa sina drömmars längtan. Genom kärleken till varandra, till livet och till ett land.

DOKUMENTÄR

VÄRLDENS VACKRASTE POJKE

En osannolik resa genom strålande ljus och bottenlöst mörker.

DAMAKOMEDI

VÄRLDENS VÄRSTA MÄNNISKA

En film om kärlek och att finna mening.

Tonårsdrama

WATER LILIES

Om vänskap och sexuellt uppvaknande. Tre unga kvinnor träffas när de ska öva vattenbalett under sommarlovet. Tre olika personligheter som lär känna varandra och upptäcker att det första intrycket kan ändras.